Ruta Serra de Galdent

Ruta Serra de Galdent

Ruta senderista pel terme d’Algaida.

 

Dificultad

Alta

Distancia

15 km

Descripció

Comencem l’excursió a sa Plaça d’Algaida. Agafem el carrer de Sant Joan en direcció a la creu i el pou del Colomer. Continuem cap al sud pel carrer Migdia, que coincideix amb la carretera de Llucmajor. Sense abandonar encara la població, torcem a la dreta per agafar el carrer del Sol, a l’altura d’un molí.

Ja a la sortida del poble, ens trobem a la dreta amb un altre molí, el d’en Bosso. Deixem al costat el camí de Son Agustí i de Punxuat, i comencem a caminar per la carretera secundària d’Algaida a Llucmajor, pel camí de Son Miquel Joan. Seguim per la carretera i als cinc minuts de deixar Algaida passem al costat de les cases de Can Ricard (a la dreta). Uns metres més endavant, girem cap a l’esquerra, per un camí més estret però encara asfaltat, el camí de Son Roig i de l’Heretat.
Després d’una corba a la dreta, arribem a les cases de Son Roig. Des de les cases de Son Roig continuem pel camí de Son Seguí i de l’Heretat. Molt a prop de les cases de Son Roig trobarem un encreuament de camins. El nostre itinerari continua per la dreta, a la recerca de l’inici de la pujada al Puig de Son Roig o de Galdent. En cinc minuts, abans d’arribar a una casa anomenada es Recó de s’Heretat, girem a l’esquerra.

A uns tres minuts d’es Recó de s’Heretat cal parar esment, doncs deixem el camí ample que segueix cap a Can Rectoria, i torcem cap a la dreta en direcció al Puig de Galdent. Avancem ara per un camí de ferradura que a poc a poc s’anirà empinant i estrenyent-se. Després d’un petit esforç coronem el cim del Puig de Galdent (419 m.. Des del cim observem, cap a Llevant, el massís del Puig de Randa i, a ponent, el pla de Punxuat.

Baixem el puig de Galdent, conegut per la gent d’Algaida amb el nom de Puig de Son Roig, cap a la zona de sa Sopegada des Gegant. Caminem per una cresta rocosa i arribats a un petit serral, continuem lleugerament cap a l’esquerra, gairebé sense camí. Deixem el vessant esquerre i passem al de la dreta. Tornem al vessant esquerre i, en lleuger descens, arribem a les runes d’una caseta, una humil barraca de roter. Deixem aquesta construcció a la nostra esquena i continuem en direcció a la zona de la Sopegada del Gegant. A un parell de minuts de la casa arribem al coll que separa la cresta del Puig de Galdent de la cresta rocosa de la Sopegada del Gegant. Ens desviem lleugerament cap a la dreta i envoltem la profunda fondalada que s’estén cap a l’esquerra, amb penyes tallades verticalment.

Des de la zona de sa Sopegada des Gegant, baixarem pel vessant sud de la Serra de Galdent on es troben les Pedreres de marès de Galdent. Llucmajor apareix davant nosaltres, al fons. Deixem enrere el restaurant de Galdent i seguim per l’asfalt. A uns tres-cents metres del restaurant abandonem l’asfalt i girem cap a la dreta, pel camí de ses Puntes, que en uns vint minuts ens deixarà al costat de les cases de les Puntes de Galdent, situades al costat de la carretera.

Des de les cases entrem a la carretera girant a l’esquerra. Als dos minuts de caminar sobre l’asfalt arribem a una triple bifurcació. Prenem la sortida de l’esquerra cap al camí de Galdent. En uns minuts arribem a la confluència de la carretera asfaltada. Passem per davant l’entrada del cementiri i en el proper encreuament, a uns cinc-cents metres del cementiri, girem a l’esquerra i entrem a Llucmajor, on acabem l’itinerari.

 

  1. Comencem l’excursió a sa Plaça d’Algaida. Agafem el carrer de Sant Joan en direcció a la creu i el pou del Colomer. Continuem cap al sud pel carrer Migdia, que coincideix amb la carretera de Llucmajor. Sense abandonar encara la població, torcem a la dreta per agafar el carrer del Sol, a l’altura d’un molí.
  2. Ja a la sortida del poble, ens trobem a la dreta amb un altre molí, el d’en Bosso. Deixem al costat el camí de Son Agustí i de Punxuat, i comencem a caminar per la carretera secundària d’Algaida a Llucmajor, pel camí de Son Miquel Joan.
  3. Seguim per la carretera i als cinc minuts de deixar Algaida passem al costat de les cases de Can Ricard (a la dreta). Uns metres més endavant, girem cap a l’esquerra, per un camí més estret però encara asfaltat, el camí de Son Roig i de l’Heretat.
  4. Després d’una corba a la dreta, arribem a les cases de Son Roig. Des de les cases de Son Roig continuem pel camí de Son Seguí i de l’Heretat. Molt a prop de les cases de Son Roig trobarem un encreuament de camins.
  5. El nostre itinerari continua per la dreta, a la recerca de l’inici de la pujada al Puig de Son Roig o de Galdent. En cinc minuts, abans d’arribar a una casa anomenada es Recó de s’Heretat, girem a l’esquerra.
  6. A uns tres minuts d’es Recó de s’Heretat cal parar esment, doncs deixem el camí ample que segueix cap a Can Rectoria, i torcem cap a la dreta en direcció al Puig de Galdent. Avancem ara per un camí de ferradura que a poc a poc s’anirà empinant i estrenyent-se. Després d’un petit esforç coronem el cim del Puig de Galdent (419 m.) Des del cim observem, cap a Llevant, el massís del Puig de Randa i, a ponent, el pla de Punxuat.
  7. Baixem el puig de Galdent, conegut per la gent d’Algaida amb el nom de Puig de Son Roig, cap a la zona de sa Sopegada des Gegant. Caminem per una cresta rocosa i arribats a un petit serral, continuem lleugerament cap a l’esquerra, gairebé sense camí. Deixem el vessant esquerre i passem al de la dreta. Tornem al vessant esquerre i, en lleuger descens, arribem a les runes d’una caseta, una humil barraca de roter. Deixem aquesta construcció a la nostra esquena i continuem en direcció a la zona de la Sopegada del Gegant. A un parell de minuts de la casa arribem al coll que separa la cresta del Puig de Galdent de la cresta rocosa de la Sopegada del Gegant. Ens desviem lleugerament cap a la dreta i envoltem la profunda fondalada que s’estén cap a l’esquerra, amb penyes tallades verticalment.
  8. Des de la zona de sa Sopegada des Gegant, baixarem pel vessant sud de la Serra de Galdent on es troben les Pedreres de marès de Galdent. Llucmajor apareix davant nosaltres, al fons. Deixem enrere el restaurant de Galdent i seguim per l’asfalt. A uns tres-cents metres del restaurant abandonem l’asfalt i girem cap a la dreta, pel camí de ses Puntes, que en uns vint minuts ens deixarà al costat de les cases de les Puntes de Galdent, situades al costat de la carretera.
  9. Des de les cases entrem a la carretera girant a l’esquerra. Als dos minuts de caminar sobre l’asfalt arribem a una triple bifurcació. Prenem la sortida de l’esquerra cap al camí de Galdent. En uns minuts arribem a la confluència de la carretera asfaltada. Passem per davant l’entrada del cementiri i en el proper encreuament, a uns cinc-cents metres del cementiri, girem a l’esquerra i entrem a Llucmajor, on acabem l’itinerari.
Tags: