Ruta de Ramon Llull o Ruta Mística (Castellitx, Randa, Cura)

Ruta de Ramon Llull o Ruta Mística (Castellitx, Randa, Cura)

Ruta cultural pel terme d’Algaida.

 

Dificultad

Mitjana

Distancia

10 km

Descripció

Iniciem l’itinerari a Algaida, a l’Antiga Parròquia de Castellitx, també denominada de la Mare de Déu de la Pau, situada entre Algaida i el Puig de Randa. Correspon a l’estil gòtic primitiu. Té una sola nau, de tres trams, coberta per arcs diafragmes que sostenen l’embigat. Segons la llegenda, la imatge de la Verge, una talla de 1430, es va trobar molt a prop de l’actual ermita.

Continuem pujant cap a la Muntanya de Randa, i ens trobem a la dreta una desviació senyalitzada que es dirigeix al Santuari de Gràcia. El seu origen es troba a la cova d’Aresta, lloc on, al segle XV, els monjos franciscans anaven a complir els seus vots de pobresa i austeritat. La primera ermita es va convertir en un centre de pelegrins sota l’advocació de Nostra Senyora de Gràcia. De l’interior de l’església cal destacar les rajoles de la capella de Santa Anna, la primera capella del lateral esquerre, del segle XVIII, i la imatge de la Mare de Déu.
En el mateix camí que condueix al Santuari de Cura ens trobem l’ermita de Sant Honorat. El filòsof i beat mallorquí Ramon Llull va ser el primer a retirar-se a aquests paratges. A mitjan segle XIV altres cavallers van triar també Randa per iniciar una vida religiosa i van sol·licitar autorització per edificar l’ermita. Actualment pertany a l’ordre dels Missioners dels Sagrats Cors i disposa de servei d’allotjament.

En el cim de la Muntanya de Randa es troba el Santuari de Nostra Senyora de Cura, construcció iniciada al segle XV. Aquí es va fundar el primer Col·legi de Gramàtica Llatina, en actiu fins a 1826. La capella inicial, del segle XV, va ser reformada i convertida en temple al segle XVII. Aquest també disposa de servei d’allotjament. És un lloc privilegiat per obtenir una espectacular panoràmica de la illa.

En una de la coves properes al santuari es va retirar Ramon Llull i diu la llegenda que allí va ser on li va ser revelada una missió: escriure un llibre que rebatés totes les falses creences dels infidels.

 

  1. Iniciem l’itinerari a Algaida, a l’Antiga Parròquia de Castellitx, també denominada de la *
    Mare de Déu de la Pau, situada entre Algaida i el Puig de Randa. Correspon a l’estil gòtic primitiu. Té una sola nau, de tres trams, coberta per arcs diafragmes que sostenen l’embigat. Segons la llegenda, la imatge de la Verge, una talla de 1430, es va trobar molt propera en l’actual ermita.
  2. Continuem pujant cap a la Muntanya de Randa, i ens trobem a la dreta una desviació senyalitzada que es dirigeix al Santuari de Gràcia. El seu origen es troba en la cova d’Aresta, lloc on, al segle XV, els monjos franciscans anaven a complir els seus vots de pobresa i austeritat. La primera ermita es va convertir en un centre de pelegrins sota l’advocació de Nostra Senyora de Gràcia. De l’interior de l’església cal destacar les rajoles de la capella de Santa Anna, la primera capella del lateral esquerre, del segle XVIII, i la imatge de la Mare de Déu.
  3. En el mateix camí que condueix al Santuari de Cura ens trobem l’ermita de Sant Honorat. El filòsof i beat mallorquí Ramon Llull va ser el primer a retirar-se a aquests paratges. A mitjan segle XIV altres cavallers van triar també Randa per iniciar una vida religiosa i van sol·licitar autorització per edificar l’ermita. Actualment pertany a l’ordre dels Missioners dels Sagrats Cors i disposa de servei d’allotjament.
  4. En el cim de la Muntanya de Randa es troba el Santuari de Nostra Senyora de Cura, construcció iniciada al segle XV. Aquí es va fundar el primer Col·legi de Gramàtica Llatina, en actiu fins a 1826. La capella inicial, del segle XV, va ser reformada i convertida en temple al segle XVII. Aquest també disposa de servei d’allotjament. És un lloc privilegiat per obtenir una espectacular panoràmica de l’Illa.
  5. En una de la coves properes al santuari es va retirar Ramon Llull i diu la llegenda que allí va ser on li va ser revelada una missió: escriure un llibre que rebatés totes les falses creences dels infidels.