Santuari de Sant Honorat

Santuari de Sant Honorat

Esglésies del municipi d’Algaida

 

Contacte

Tlf: +34 971 660 998
E-mail: solilluna47@hotmail.com

Adreça

Horari

Visita lliure, excepte en horari de misses.

Historia

El santuari va ser fundat per l’ermità i el prevere Arnau Desbrull l’any 1394. L’any 1763 va passar a les mans dels Ermitans de Sant Pau i Sant Antoni. A l’any 1890 s’hi va retirar el pare Joaquim Rosselló, qui pocs mesos més tard hi fundà la congregació dels Missioners dels Sagrats Cors. Des de 1915 aquesta congregació té establert a Sant Honorat el noviciat.

L’esplanada que configura l’entrada és àmpla i asfaltada. En la part de llevant s’alça la façana que tanca el santuari, datada en 1888, amb dos portals d’arc de mig punt dovellats, un petit trenca-aigües adaptat com una arquivolta i una creu coronant els dos portals. El portal de l’esquerra condueix a l’església i el de la dreta dóna accés a la porteria del santuari, amb una imatge de Ramón Llull en el timpà. També observem quatre finestres d’arc de mig punt i un conjunt cec d’arcs de mig punt en la part alta. Entre els portals hi ha un plafó ceràmic, datat en 1976, que representa al sant titular.

L’església es va acabar al 1661. La façana principal té un portal de llinda motllurat coronat per una fornícula amb la imatge de sant Honorat, dos escuts laterals, de les famílies Tagamanent i Estimar, i una inscripció gòtica, recuperada de l’església primitiva, que data de 1397. El temple té planta rectangular, de tres trams, volta de canó amb llunetes, tres capelles laterals i una tribuna amb coberta d’aresta a la zona d’ingrés, a més del presbiteri de planta quadrangular. A l’esquerra hi ha el confessionari, la Verge del Rosari i la imatge del Crist dels Ermitans, del segle XIV, mentre que a la dreta hi tenim la Verge de Lorda, la capella de Santa Margalida Maria d’Alacoque i la dels Sagrats Cors. El retaule major, que datava de 1928, ha desaparegut i actualment un mur de pedra vista acull tres fornícules amb les imatges de sant Honorat, Ramón Llull i del beat Francesc Palau. A l’esquerra del presbiteri hi ha una petita capella amb un arc rebaixat que conté la imatge de la Verge de Lluc.

L’interior del recinte conté les estades de la congregació i l’oratorio del beat Francesc Palau, una petita capella exempta, amb la imatge de la Verge del Carme i la de la Verge de l’Empanada, obra de la segona meitat del segle XX. Més amunt, hi ha un impressionant mirador, d’àmplia i vertiginosa panoràmica.

Enllaços i arxius

ermitasanthonorat.org

Tags: