Església Parroquial de Sant Pere i Sant Pau

Església Parroquial de Sant Pere i Sant Pau

Esglésies del municipi d’Algaida

 

Contacte

Adreça

Horari

Visita lliure, excepte en horari de misses.

Historia

La parròquia té el seu origen en el trasllat de la capitalitat administrativa i religiosa, efectuada cap al 1435, des de Castellitx a l’antiga alqueria d’Algaida. El temple actual, d’estil gòtic amb aportacions barroques, es va construir sobre una obra anterior als segles XVI i XVII. Al segle XVIII es van fer importants obres, com la construcció de la capella del Roser, promoguda pel rector d’Algaida, Francesc Togores (1742 – 1771).
La façana principal té un parament dividit per tres línies d’imposta. El portal major, gòtic, presenta un arc apuntat amb dues arquivoltes que tanquen el timpà i que conté una imatge de la Verge. Més amunt s’obre una finestra rectangular i una rosassa. La coronació de la façana és una testera mixtilínia, d’estil barroc, amb una creu com a rematada. A la dreta de la façana s’alça el campanar, de secció quadrangular, cinc cossos, i coronació; el cinquè tram mostra dos arcs de mig punt per costat.

L’interior presenta una sola nau dividida en sis trams, coberta de volta de creueria i tribuna a la zona d’accés, amb un arc rebaixat i coberta de volta d’aresta rebaixada, amb l’escut d’Algaida (una torre) en la clau. En els laterals hi ha sis capelles, amb arc de mig punt i coberta de creueria. L’arc toral, que separa el presbiteri de la nau, és de mig punt i presenta dos escuts. L’alçat de la nau mostra, en la part inferior, un sòcol de rajoles, que daten de la reforma de 1788 i en la part alta, sis finestres de mig punt a cada costat, gòtiques, la tercera i la quarta de la dreta amb vitrall. El retaule major és barroc, de grans dimensions, amb cinc carrers i tres cossos, quatre pintures a la predel·la i tretze imatges a la resta. La imatge de la Verge de la Mare de Déu de la Mamella (en el centre del segon cos) és una talla gòtica, de marbre, i és la patrona dels trencadors de pedres. A l’àtic hi ha una imatge de Crist.

Les capelles del lateral esquerre (o Evangeli) són: la de Santa Catalina Tomás, la del Cor de Jesús, la de Sant Josep, la capella profunda (dedicada a la Verge del Rosari), la del Crist de la Sang i la de l’Assumpció. Les capelles de la dreta (o Epístola) són: la primera conté una portalada d’arc rebaixat que comunica amb el campanar, amb una pila baptismal. Després hi ha la de La Immaculada Concepció i la de Sant Sebastián. El quart espai correspon al portal lateral, la de Sant Antonio Abad i la de Sant Joan Baptista.

 

Des de fa anys, conserva el retaule gòtic de Sant Pere i Sant Pau, procedent de l’església de Castellitx.

Enllaços i arxius

parroquialgaida.es

Tags: