Església Parroquial de Sant Cosme i Sant Damià

Església Parroquial de Sant Cosme i Sant Damià

Església Parroquial de Sant Cosme i Sant Damià del poble de Pina.

 

Contacte

Tlf: 971 66 53 23

Adreça

c/ de l’Església, 2
07220 Pina (Illes Balears)

Horari

Visita lliure,
excepte en horari de misses

Historia

Les obres van començar el 1853 amb la col·laboració del promotor i dels habitants de Pina. La nova església va ser beneïda el 1858 i es va posar sota l’advocació dels sants mèdics Cosme i Damià i la Verge de la Salut. De 1859 a 1875, es va procedir a la decoració de l’interior del temple segons un programa iconogràfic concebut i dirigit per mossèn Gabriel Mariano Ribas de Pina. Des de 1935, el temple té la categoria de parròquia.

La façana presenta un portal de llinda amb un frontó triangular, una rosassa més amunt i, com a testera, un frontó rematat per una creu; en els laterals, s’alcen dos campanars, coronats respectivament pels sants Cosme i Damià. L’interior, classicista, inspirat en models italians, és de nau única, de tres trams i volta de canó amb llunetes. Té dues capelles laterals, intercomunicades, creuer amb cúpula i absis quadrangular en el presbiteri. La decoració pictòrica comprèn un ampli programa marià, d’intenció clarament didàctica, amb pintures en les parets, la volta, la cúpula i els braços del creuer, així com també en les capelles, amb temes monogràfics (Crist, Sant Francesc, Santa Catalina Tomàs, Sant Antoni Abad, Sant Josep i la Puríssima). La majoria dels frescs són obra de Vicenç Mates, encara que també hi van col·laborar Salvador Torres, Melcior Umbert i Bartomeu Bordoy.

Enllaços i arxius

Bisbat de Mallorca

Tags: